Hvem styrer Gribskov Kommune?

Helle Lund (LA), byrådsmedlem

Bragt i Sjællandske Nyheder 19. februar 2024

En delegationsplan er en slags “arbejdsfordelingsplan,” som viser, hvem der fremlægger de forslag, der skal tages stilling til, og hvem der træffer den endelige beslutning, fordelt på administration – udvalg – byråd. Denne delegationsplan bliver løbende opdateret.

Vi er i Gribskov kommune voldsomt udfordret, for jeg må sige, at administrationens respekt for byrådet (altså øverste myndighed) kan ligge på et meget lille sted.

Man får det indtryk, at hvis vi som byråd ikke er enige i administrationens forslag, og vi afviser deres indstillede forslag, ja så kommer administrationen efterfølgende med ændringsforslag til delegationsplanen, hvor man i netop disse sager foreslår, at man flytter beslutningskompetencen til administrationen, så vi som udvalg eller byråd fremadrettet ikke skal spørges.

Her er et eksempel på dette:

“Klima- teknik og miljøudvalget den 16.05.2023 punkt 82 – Fabersvej 2a og 2b, “der søges om nedrivning af et bevaringsværdigt tofamilieshus.”

“Ejendommen er omfattet af den bevarende lokalplan 15.31 for det gamle Gilleleje. Baggrunden for nedrivningen er, at ejendommen er i en byggeteknisk dårlig tilstand og at ansøger oplyser, at det vil blive for omkostningstungt med en renovering af bygningen.”

“Beslutning ikke tiltrådt.” (Altså køber fik ikke dispensation til at rive deres ejendom ned og bygge nyt, takket være ansvarlige politikere i KTM-udvalget.)

Hvorfor er udvalget blevet spurgt?

Det er de, fordi i Gribskov Kommunes delegationsplan er Administrationen den indstillende instans (dem der fremlægger forslaget på vegne af en borger), og udvalget den besluttende instans (som beslutter om forslaget kan vedtages).

Efterfølgende, da administrationen har lavet foreslag til ændringer i delegationsplanen, har man på netop dette punkt foreslået følgende:

“Delegationen ændres, så administrationen har beslutningskompetencen til at behandle ansøgninger om dispensation fra bevarende lokalplaner.”

Dette punkt skal behandles den 20. februar 2024 – punkt nr. 16.

På samme møde den 20.februar under punkt 26 skal man igen tage stilling til Fabersvej 2a og 2b om dispensation til nedrivning, jf. bevarende lokalplan 15.31.

Men se, det skal man jo ikke, hvis udvalget godkender delegationsplanen. Så har vi som byråd intet at skulle have sagt med hensyn til dispensationssager i forhold til bevarende lokalplaner.

Og sådan får man gennemtvunget en dispensation i administrationen, samtidig med, at man hægter byrådet af i samme type sager fremadrettet.

Se, det syntes jeg er decideret frækt. Ikke alene så må administrationen tro, at os der sidder i byrådet, enten ikke gennemskuer, hvad der foregår (fordi vi ikke læser tingene igennem) eller alternativt, at vores IQ er så lav, at vi ikke fatter, hvad der reelt foregår.

Jeg har absolut ingen tillid til en administration, der styrer på denne måde, og jeg sidder ikke i byrådet for, at være administrationens nikkedukke, som skal stå på mål for deres beslutninger.

Vi er nødt til at kigge ind i det her, for det her er ganske enkelt manglende respekt for byrådet og dermed borgerne.

Med hensyn til den ovennævnte sag om, at der skulle være kommet nye oplysninger, vedr. Fabersvej 2a og 2b, der må jeg bare sige, at der er absolut ingen af de nævnte ting, der berettiger til en dispensation.

Huset kan sagtens renoveres. At det bliver dyrt, ja det er ikke noget, vi som byråd kan bruge som begrundelse for, at man skal have dispensation fra en bevarende lokalplan. Det vil altid være billigst at rive ned og bygge nyt, når vi taler om bygninger fra den tid, men det er altså købers ansvar at købe til en pris, så deres økonomi hænger sammen.